Fiyat sistemi
Ekonomide fiyat sistemi, herhangi bir mülk biçiminin (maddi veya soyut) değerlemeleri belirlendiği bir sistemdir. Tüm toplumlar, kıtlığın[1] sonucu olarak kaynakların tahsisinde ve mübadelesinde fiyat sistemlerini kullanır. Fiyat sistemleri, parasız bir takas sisteminde bile mülklerin değiş tokuşundaki değişim oranlarının (göreceli değerlemeler) belirlenmesinde hala kullanılmaktadır.
Fiyat sistemi ya bir otorite tarafından fiyatların yönetildiği bir düzenlenmiş fiyat sistemi (sabit fiyat sistemi gibi) veya fiyatların bir otoritenin müdahalesi olmaksızın arz ve talebe göre "serbestçe" dalgalanmaya bırakıldığı bir serbest fiyat sistemi (piyasa sistemi gibi) olabilir. Karma fiyat sistemi hem düzenlenmiş hem de serbest fiyat sistemlerinin bileşimini içerir.[1]
Tarihçe
[değiştir | kaynağı değiştir]Fiyat sistemleri, ekonomik alışverişler olduğu sürece var olmuştur. Fiyat sistemi, 21. yüzyılın başlarında mevcut olan küresel kapitalizm sistemine dönüştü.[2] Merkezi bir planlı ekonomi ile eski Sovyetler Birliği ve diğer Komünist devletler, kontrollü fiyat sistemlerini sürdürdüler. Ekonomik sistemde ister ruble ister dolar kullanılsın, fiyat sisteminin kriteri, bir şeyin yapılıp yapılmayacağına dair hakem ve olağan nihai hakem olarak paranın kullanılmasıdır. Başka bir deyişle, bir fiyat sisteminde parasal maliyetler ve olası kâr elde etme olasılığı dikkate alınmadan çok az şey yapılır.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ a b George J. Stigler, William J. Baumol. "Price system". Encyclopædia Britannica. 6 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2018.
- ^ I Am The Price System R. B. Langan Great lakes Technocrat April 1944, # 66.
Ekonomi veya finans ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |